Techniczno-jakościowe elementy RMK PORKERT®
Ręczne maszynki do krojenia (dalej w skrócie RMK) marki PORKERT®, produkowane i dystrybuowane przez spółkę Hanhart Morkovice s.r.o., są produkowane z wysokiej jakości szarego żeliwa i są pokryte cynową powłoką dopuszczoną do kontaktu z żywnością.
Państwowy Zakład Higieny w Pradze (Republika Czeska) wydał świadectwo dopuszczenia wyrobów (RMK) do krótkotrwałego kontaktu z żywnością zgodnie z Rozporządzeniem nr 38/2011 Dz.U. Rep. Czeskiej z późn. zm., co gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne RMK. W związku z rozwojem rynku i wymagań klientów wszystkie części z wyjątkiem sitek i noży są całkowicie ocynowane, czy też mają naniesioną powłokę, w tym części poddawane obróbce.
Z uwagi na powyższy fakt, w trakcie użytkowania RMK powierzchnia tych części ulega zużyciu (patrz dokumentacja fotograficzna poniżej) poprzez powstawanie rowków, cieć, zarysowań itp. (zużycie). Zużycie to nie ma wpływu na funkcjonalność RMK i nie jest powodem do reklamacji.
Ślady zużycia mogą pojawiać się następujących elementach:
ślimak
czop ślimaka
gwint nakrętki
gwin korpusu
otwór korby
Ważne ostrzeżenie:
Prawidłowo zamontowana korba jest osadzona na ślimak do 50 – 70% głębokości swojego otworu